banner



Peru

In de zomer van 2019 ben ik voor 5 weken naar Peru en Bolivia vertrokken voor een fantastisch backpackavontuur. Op deze webpagina zal ik een aantal highlights van mijn reisdeel in Peru aanstippen. Wil je meer weten over de route die ik heb afgelegd, dan kun je een kijkje nemen op deze pagina. Wil je meer weten over mijn ervaringen in Bolivia? Neem dan een kijkje onder het bijbehorende tabblad.

Bestemmingen Peru:

Routekaart Peru en Bolivia


Highlights:

Deze reis hing voor mij aaneen van de highlights, maar ik zal de twee meest bijzondere plekken toelichten aan de hand van een paar korte fragmentjes uit mijn reisverslag.

  1. Machu Picchu, het wereldberoemde fenomeen en zowel voor- als achteraf bestempeld als hoogtepunt van de reis. Hier citeer ik een stukje uit mijn reisverslag:
  2. "De grote dag...Machu Picchu! Toch zeker wel een hoogtepunt van de reis. Machu Picchu
    Om 5 uur op om om 5.45 uur sneaky vooraan in de gigantische rij voor de bussen te kunnen glippen bij m'n Braziliaanse amigo Renato, die zo vriendelijk was alvast een plekje voor me te regelen door al in de rij te gaan staan terwijl ik nog in bed lag!
    De aankomst bij Machu Picchu was iets voor zeven, na een tof tochtje door de jungle.
    Ik had maanden geleden al een extra ticket geregeld voor het beklimmen van Machu Picchu Mountain, de grootste van de 2 bergen waar de ruïnes van Machu Picchu tussen liggen. Kaartjes voor deze berg zijn gelimiteerd, ik geloof dat er maar 200 man per dag op mogen ofzo.
    Om 8 uur begon ik aan mijn klim, en wat voor een klim! Onderweg heb ik aardig wat mensen zien afhaken én iederéén zien afzien! Ik moet bekennen dat ik ook aardig wat keren in de verleiding kwam om om te keren... De klim naar de top was heftig, vermoeiend en loodzwaar.
    Bovenaan was er een prachtig uitzicht 360 graden in de rondte met in de diepte de ruïnes van Machu Picchu. Fantastisch!
    De afdaling was zo nu en dan riskant met de soms losliggende rotsen rakelings langs de afgrond en op bepaalde momenten kreeg ik zelfs een beetje last van hoogtevrees, iets waar ik anders nooit last van heb.
    Na de afdaling was ik bijna niet meer in staat om te lopen en kon ik me nog enkel een soort van strompelend voortbewegen, maar... ik heb het gedaan én ik heb het gehaald!
    Na de Mountain heb ik de wereldberoemde, indrukwekkende ruïnes van Machu Picchu bewonderd. Onvergetelijk!
    Daarna weer de trein en bus in op weg terug naar Cusco."  

  3. Wat je absoluut niet mag missen tijdens je reis door Peru is de indrukwekkende Colca Canyon
  4. "Na een adembenemend mooie rit in een minibusje vanuit de witte stad Arequipa en een lunchstop in Chivay Colca Canyon bovenaan(hoogte: 3635 meter) kwam ik aan in Cobanaconde (hoogte: 3330 m.) in de Colca Canyon. De eerste condor is op weg hiernaartoe al gesignaleerd!
    Hier heb ik overnacht om de volgende ochtend vroeg op weg te gaan naar de Cruz del Condor om (meer) condors te spotten en daarna te beginnen aan een trek door de Canyon.
    Op wat lichte hoofdpijn na heb ik gelukkig nog geen last van de hoogte.
    Bij het condors spotten in de Canyon stonden we in eerste instantie goed te zoeken om er heel in de verte een te zien, maar op een gegeven moment (toen de zon gelukkig doorkwam) lieten deze machtige vogels zich massaal zien. Wat een gaaf schouwspel! Wel bibberen van de kou...


    In het (kleine en anders zo verlaten) bergdorpje waar ik verbleef ter voorbereiding op mijn trekking door de Canyon, was toevallig een groot feest met een kleurrijke optocht. De lokale bevolking was in grote getale afgekomen op het feest en liep in speciale klederdracht door de straatjes. Ook heb ik een hoed gekocht en ga ik vanaf nu door het leven als een richtige cowgirl, howdie!

    Colca Canyon 2De volgende dag startte mijn flinke trektocht door de Canyon. We zijn helemaal door de Canyon afgedaald van Cabanaconde naar Llahuar. De trek was een hele ervaring. Tegen de hoogteziekte bewapend met de welbekende cocabladeren (die bij ons overigens niet zo smaak vielen) gingen we op pad. In een adembenemende omgeving (en er is al wat minder zuurstof in verband met de hoogte) daalden we af in de Canyon over soms best lastige, gladde en steile paadjes. De tocht zou ongeveer 7 uur moeten duren maar we waren iets sneller, deels doordat we gelukkig voor het laatste stukje dat wel over de gewone weg liep een lift wisten te regelen van twee Nederlandse jongens (Ernst en Corné) die toevallig net langsreden toen wij vanaf het bergpaadje de weg opkwamen. Dat was maar goed ook, want we waren juist op een punt beland dat de lol er een beetje vanaf was en we echt bijna niet meer konden. De zware tocht heeft me 8 blaren opgeleverd, een pijnlijk lijf, ontelbare foto's én een heel mooie, memorabele ervaring!

    Na deze zware trekking door de Canyon kwamen we aan in Llahuar, waar we in de middle of nowhere in een simplistisch hutje verbleven met bijna geen stroom (alleen licht tussen 18.00 uur en 22.00 uur) en geen bereik/internet (op af en toe een miezerig vleugje na). Dit verblijf ligt aan een rivier door de Canyon die je 's nachts hoort razen en het heeft warmwaterbronnen (die helaas minder warm waren dan ik gehoopt had) waar we meteen na onze trek in zijn gedoken.
    Op mijn bed trof ik al direct een schorpioen aan dus dat beloofde wat voor mijn verblijf hier! De volgende dag ontdekte ik een behoorlijke bult op mijn rug, dus waarschijnlijk heeft die schorpioen me dan toch te pakken gehad...

    Na een intensief dagje trekken door de Canyon was een chilldagje in de warmwaterpools zeer welkom!Colca Canyon warmwaterpools Lopen was bijna niet meer mogelijk met zo'n pijnlijk lijf, dus de hele volgende dag hebben we lekker liggen 'nijlpaarden'.
    Ik ben zelfs ook nog héél even een heel klein beetje in de ijskoude rivier geweest. Dit vond ik ontzettend stoer van mezelf, maar eigenlijk was het uit noodzaak door een blaas die op knappen stond en een enorme luiheid die ervoor zorgde dat ik niet alle trappen wilde beklimmen om een toilet op te zoeken."

    Terug naar boven